Den stationære pc er død, men...

Mens bærbare computere stort set findes i alle hjem, er den stationære pc en uddøende race. Alligevel er det vandkøling af stationære computere, der i flere år har båret Aseteks frem-gang.

Paradokset bunder i, at to grupper af computerbrugere stadig holder fast i den stationære computer. Det er dels gamerne, altså dem der dyrker computerspil, dels nørder, der bygger deres egne computere for at få det bedste af det bedste. I øvrigt er der et stort overlap mellem de to grupper.

Krævende spil kræver køling
Alt det med spillekonsoller som Xbox, Playstation og Nintendo er taget meget af, mens gaming er blevet meget, meget stort. Tænk på, at e-sport kommer med, næste gang, der er OL. Derfor er det pc’er, som disse folk vil have, så maskinerne har kræfter til at afvikle krævende spil med virtual reality, meget høj opløsning og glidende grafik, og her kommer vandkøling ind, fordi det får processorer og grafikkort til at køre betydeligt bedre, forklarer André Sloth Eriksen.

Asetek sælger ikke kølesystemerne i eget navn, men leverer for eksempel til Dell, Intel og ikke mindst Corsair, der markedsfører pc-komponenter, og det går mildest talt godt: Overraskende mange mennesker køber sådanne sæt for at bygge dem i deres egne computere. Det betyder helt konkret, at vi sælger 125.000 af vores kølesæt hver måned, og det er jo ikke så ringe.

4K og virtual realityIfølge André Sloth Eriksen er der tre forhold, der driver udviklingen for vandkøling af computere. Det ene er gaming, det andet er computerbrugernes interesse for 4K-opløsning på deres skærme, hvilket også kræver mange computerkræfter, når de tunge spil skal afvikles, og det tredje forhold er virtual reality: Det er ved at blive stort, og det begrænser sig ikke alene til underholdning men er også på vej ind i videnskabernes verden og i sundhedsvæsenet.

Af Flemming Junker og Mette Nielsen (foto), Nordjyske Medier
flemming.junker@nordjyske.dk

 

En rigtig gamer-computer af den heftige slags. Slangerne er en del af vandkølesystemet.